Műhelyiskola

Műhelyiskola modellprogram felhívás

oktatasrrf@maltai.hu

A „Műhelyiskola modellprogram” célja, hogy a felzárkózó településeken tanuló vagy onnan származó, a szakképzésből lemorzsolódó diákok számára részszakképesítést biztosítson. Emellett műhelyiskolai tevékenységhez kötött, kipróbált és adaptálható modelleket készítsen. A részszakképesítés előmozdítja a mielőbbi szakmaszerzést, majd a munkába állást az elsődleges munkaerő piacon. Ehhez támogatásra olyan fenntartók és szervezetek, illetve vállalkozások pályázhatnak, amelyek vállalják, hogy egy-egy részszakmában műhelyiskolai képzésbe vonnak csoportonként legfeljebb öt fiatalt, és biztosítanak melléjük egy mentort és egy mestert is.

 

Mit nyújt a felhívás?

  1. Az elnyert támogatás vissza nem térítendő támogatás, amihez nem kell önerő.
  2. A pályázatban megvalósított fejlesztések nyomán sikeresebbé válhatnak az oktatók, s így a diákok is.
  3. A családorientált közösségfejlesztésnek köszönhetően erősödik az iskola és a szülők kapcsolata.
  4. A sikeres fejlesztések, innovatív módszerek átadásával erősödhet az intézmény szakmai hírneve, a térségi szakmai vezető szerepe.
  5. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület a projekt teljes időszaka alatt szakmai támogatást biztosít a pályázat sikeres megvalósításához, például szakmai workshopok, műhelymunkák, vezetőképzés által, oly módon, hogy a pályázók autonómiája nem sérül.
  6. A modellalkotáshoz, a módszertanalkotáshoz jelentős anyagi forrást biztosít.
  7. A szakmai megvalósításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése (pl. laptop, telefon) megengedett.
  8. Megvalósítható olyan, a szakmai fejlesztéshez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés, amely nem jár az épület funkcióváltásával, jól lehatárolható más forrásokból származó beruházási költségektől, és kizárólag a szakmai fejlesztési programokhoz illeszkedik.
  9. Iskolai, oktatási, fejlesztő és szabadidőhöz kapcsolódó bútorzatok eszközök beszerzése megvalósítható.
  10. Szabadtéri, zárt, sport, művészeti, fejlesztő és játszó, valamint egyéb oktatási közösségi funkciók ellátására alkalmas, akár mobilizálható terek berendezése és létesítése megengedett.
  11. Immateriális javak beszerzése terén a beszerzett digitális eszközök használatához szükséges szoftverek beszerzése, a telepítés megszervezése, know-how-k és egyéb immateriális javak beszerzése megvalósítható.
  12. A „Beruházáshoz kapcsolódó költségek” mértéke nem haladhatja meg az igényelt támogatás 20%-át. (6-10.sorban szereplők)
  13. Senki nem marad egyedül a megvalósítás során: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány és Egyesület által kiépített kapcsolati hálóra, a helyi Jelenlét Programokra is támaszkodhat a végső kedvezményezett.
  14. Majdani és meglévő saját munkavállaló is képezhető, amennyiben a jogszabályi előírásoknak megfelel.
  15. A felhívás támogatja a mester és a mentor munkabérét, járulékait is.

 

A sikeres pályázóktól azt várjuk, hogy:

  • Innovatív és működő modelleket és módszertanokat hozzanak létre. Ezen modellek kipróbálása, dokumentálása és adaptálhatósága elvárt a kedvezményezettől.
  • A szakképzésből lemorzsolódó diákokat vezessék vissza a szakképzésbe, vagy az elsődleges munkaerő-piacra.
  • A műhelyiskolai oktatás eredményeként a programban részt vett tanulók 100%-a részszakmát szerezzen.
  • A kedvezményezett vállalja, hogy az „Ösztönző Tanulói Megállapodással” rendelkező tanulók 80%-a felzárkózó településről érkezik.
  • A kedvezményezett vállalja, hogy a programban résztvevő tanulók 50%-a rendelkezni fog „Ösztönző Tanulói Megállapodással” a projekt fizikai megkezdését követő 6 hónapon belül.
Scroll to Top
Megszakítás