Energetika

Közösségi megújuló energiatermelés és felhasználás RRF-3.4.1.-22

Projekt azonosító száma: RRF-3.4.1.-22
Kedvezményezett neve: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány
Projekt címe (elnevezése): Közösségi megújuló energiatermelés és felhasználás
Megvalósítás helyszíne:
A támogatás összege: 12 919 384 709 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.12.31.
Konzorciumi partnerek(ek) neve (ha van): nincs konzorciumi partner
A projekt megvalósításának kezdete:
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2025.11.30.
Melyik alap támogatja: Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv

 Projekt leírása

A „Felzárkózó települések” hosszú távú programjának megalapozásáról szóló 1404/2019. (VII. 5.) Kormányhatározata alapján indult el 2019-ben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ), illetve partnerszervezetei által megvalósított program, mely a kedvezményezett települések besorolásáról és a  besorolás feltételrendszeréről szóló 105/2015. (IV. 23.) Kormányrendeletben meghatározott településkörből a  Központi Statisztikai Hivatal által készített legalacsonyabb komplex mutató alapján kiválasztott, mintegy 300 településen – a  települések szakaszos bevonásával – hosszú távú fejlesztési program.

Az elmúlt években sokrétű felzárkóztató tevékenység indult el és zajlik azóta is. Ennek keretében a Fókuszban a gyermek projektben a gyermekek esélyeinek növelése, életkörülményeinek javítása a cél elsősorban a 0-3 éves korú gyermeket helyezve a fókuszba. Megvalósul a Mozgó Játszótér, a kiskert, a tanoda program, különböző sporttevékenységek és zenei képzések, mozgó szűrőbusz és egészségügyi vizsgálatok érhetők el a települések lakosai számára.

Kiemelt hangsúlyt kap a bűnmegelőzés, a drogprevenció, illetve az oktatás alternatív módszereinek bevezetése és fenntartása.

A munkanélküliség kezelésére Máltai Manufaktúrákat hoztunk létre, ahol a különböző falvakban élő munkavállalók lekvárokat, szörpöket, szendvicskrémeket, savanyúságokat és csatnikat készítenek.

A Felzárkózó települések program keretében létrehozásra került Tiszabőn egy naperőmű, illetve ehhez kapcsolódóan előrefizetős elektromos áramvételezést szolgáló órák felszerelésére, valamint házon belül kialakított áramvételezési csatlakozó kialakítása valósult meg, mely lehetőséget ad arra, hogy legyen legalább egy fűtött szoba minden 3 év alatti gyermeket nevelő rászoruló családban.

A naperőmű a lakások régi, egészségre ártalmas fűtési módját kiváltó, elektromos fűtőpanelek működtetésére adnak lehetőséget azzal, hogy a termelt áram díja a szociálisan rászorulók havi fogyasztási költségeinek mérséklésére használható.

A pilot projekt eredményei, tapasztalatai és jó gyakorlatai alapján került megtervezésre az RRF-3.4.1-22.-es számú projekt.

A Közösségi megújuló energiatermelés és felhasználás című projekt fő célkitűzése, hogy megújuló energiahasználatra alapuló energiatermelő egységekkel 2025. 12.31-ig a megújuló közösségi energia termelési kapacitás összesen 25 000 kWp-vel növekedjen. Az így megtermelt energia eladásából származó bevételt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány visszajuttatja a kiválasztott rászoruló családok számára. Mindez naperőművek létesítésével kerül megvalósításra. A Felzárkózó települések program helyszínein épül 52 darab naperőmű a következő években. A projektben a tiszabői tapasztalatok alapján kerül kidolgozásra az energiatermelésből befolyó bevételek rászoruló családokhoz juttatását célzó kiválasztási eljárásrend, mely figyelembe veszi a szociális rászorultságot, a gyermekek életkorát, illetve az együttműködési hajlandóságot.

A projekt másik célja a villamosenergiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény átdolgozása, melybe bevonásra kerülnek a piaci szereplők, és a szakemberekkel együttműködve egy olyan javaslat készül, mely tartalmazza az energiaközösségek létrehozásának lehetőségeit, szabályozását. A módosítás célja a megfelelő jogi környezet, elszámolási mechanizmus, műszaki paraméterek kialakítása a magyarországi megújuló energia alapú, azon belül elsősorban a naperőművek energia közösségbe való működés kialakítása, olyan formában, hogy az az ország bármely területén reprodukálható lehessen. Egy olyan megvalósítható és hatékony keretrendszer kerül kialakításra, amelyben olyan méltányos bevétel-rendszer teremthető meg, amely a szükséges anyagi és szociális támogatást biztosítja a hátrányos helyzetű családoknak, különösképpen azoknak, akik 3 év alatti gyermekeket nevelnek.

A jelenlegi törvény pontosan nem határozza meg, hogy milyen feltételeknek szükséges megfelelnie egy megvalósításra kerülő naperőműnek annak érdekében, hogy részét képezhesse egy kialakítandó energiaközösségnek. Ennek szabályozására készül el a jogszabály-módosítás, melynek előkészítő munkálatai már a projekt megvalósítása előtt megkezdődtek az egyetemes szolgáltatókkal.

Irsz: 1125
Város: Budapest
Cím: Szarvas Gábor út 58-60.
Tel: 36 1/39-14-700
Projektvezető: Füvesi Ágnes
Email : fuvesi.agnes@maltai.hu