Középiskolai Közösségi Tanulóház

Középiskolai Közösségi Tanulóház Modellprogram felhívás

oktatasrrf@maltai.hu

A felhívás során továbbadott támogatás nyerhető el felzárkózó településen élő kamaszokat segítő városi közösségi terek létrehozására. A cél kipróbált és adaptálható modellek kidolgozása, amelyek a felzárkózó településeken élők szükségleteire és igényeire reagálnak, megvalósítva ezzel a „Közösségorientált pedagógia” céljait és elveit. A modellprogram felhívás elvárásai szerint az így létrejövő „Közösségi Tanulóházak” olyan helyi igényekre reagáló, komplex ifjúsági és szociális munkára épülő intézmények, amelyek túlnyomó részben felzárkózó településről érkező fiatalok számára biztosítanak segítő szolgáltatásokat. A cél olyan adaptálható gyakorlatok megtalálása, amelyekben a fiatalok tanulásra, szabadidő eltöltésére alkalmas, biztonságos térként élik meg a közösségi teret. A Közösségi Tanulóház pedagógiája pedig a benne megjelenő diákok egyedi igényeire épít, segít a középiskolai tanulmányok során jelentkező nehézségek leküzdésében és a sikeres középfokú végzettség megszerzésében.

Mit nyújt a felhívás?

1. Vissza nem térítendő támogatást, amelyhez nem kell önerő.
  2. Városi környezetben tanuló hátrányos helyzetű diákok számára támogató környezet alakítható ki.
  3. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület a projekt teljes időszaka alatt szakmai támogatást biztosít a felhívás sikeres megvalósításához, például szakmai workshopok, műhelymunkák, vezetőképzés által, oly módon, hogy a pályázók autonómiája nem sérül.
  4. A felhívás jelentős anyagi forrást biztosít a modellalkotáshoz, a módszertanalkotáshoz.
  5. A szakmai megvalósításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése (pl. laptop, telefon) megengedett.
  6. Megvalósítható olyan, a szakmai fejlesztéshez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés, amely nem jár az épület funkcióváltásával, jól lehatárolható más forrásokból származó beruházási költségektől, kizárólag a szakmai fejlesztési programokhoz illeszkedik. Iskolai, oktatási, fejlesztő és szabadidőhöz kapcsolódó bútorzatok, eszközök beszerzése megvalósítható.

7.Szabadtéri, zárt, sport, művészeti, fejlesztő és játszó, valamint egyéb oktatási közösségi funkciók ellátására alkalmas, akár mobilizálható terek berendezése és létesítése megengedett.

1. Immateriális javak beszerzése terén a beszerzett digitális eszközök használatához szükséges szoftverek beszerzése, a telepítés megszervezése, know-how-k és egyéb immateriális javak beszerzése megvalósítható.
  2. A „Beruházáshoz kapcsolódó költségek” mértéke nem haladhatja meg az igényelt támogatás 20%-át.
  3. Senki nem marad egyedül a megvalósítás során: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány és Egyesület által kiépített kapcsolati hálóra, a helyi Jelenlét Programokra is támaszkodhat a nyertes kollégium.

A sikeres pályázóktól elvárt:

• Innovatív és működő modellek és módszertanok létrehozása a felhívás céljaihoz kapcsolódóan.
  • Elvárt ezen modellek kipróbálása, adaptálhatósága és továbbadása.
  • Minden tanévben átlagban minimum 20 tanulóval kell résztvevői szerződést kötni. A Közösségi Tanulóház animátorai aktívan részt vesznek a tanulók felkeresésében és bevonásában.
  • Széleskörű partneri együttműködés a tanuló sikeres középfokú végzettségének elérése érdekében.
  • Ifjúsági munkára épülő animátori rendszer kiépítése és működtetése.
  • A szülők bevonása a tanuló városi és iskolai környezetének megismerése érdekében. Aktív, bizalmi kapcsolat a pedagógusok és szülők között.
  • A közösségi Tanulóház környezetének inkluzív kialakítása a tanulók tevékeny közreműködésével, bevonásával.
  • Komplex, egyéni segítségnyújtás a tanulók számára.
Megszakítás